Start Omhoog Feedback Zoeken

Schotel antenne
 

 

 

 

Een schotelsysteem is niet zo complex als het wellicht lijkt. Toch bestaan er veel vragen over deze manier van televisie kijken. Daarom is een korte uitleg op z'n plaats.

Een schotelinstallatie bestaat uit drie belangrijke onderdelen: De schotel zelf, de low noise block of LNB en de receiver. Uiteraard is een televisietoestel een niet onbelangrijk onderdeel van het eindresultaat.

 

Uw T.V.
Elk televise is geschikt voor schotelontvangst. U kunt zowel door middel van een scartkabel als met een (bestaande) rf kabel het signaal doorgeven aan uw TV. Als u een video heeft, kunt u ook gewoon satellietprogramma's opnemen. Alles werkt precies hetzelfde als het zou werken met een normale kabelaansluiting of antenne.Uw bestaande kabelsignaal blijft u ook ontvangen.

De schotel

De schotel zelf dient als een "lens", die een satellietsignaal oppikt en reflecteert naar de aan de schotel bevestigde LNB. De grootte van de schotel beinvloedt de ontvangstkwaliteit. Dat wil niet zeggen dat u om ruisvrij te kunnen kijken een schotel van twee meter op uw dak hoeft te bevestigen. Voor ontvangst van de meest populaire Astra zenders volstaat een schotel van slechts zestig centimeter voor een perfect beeld. Grote schotels worden pas interessant als u wilt afstemmen op een minder sterk signaal, zoals de Scandinavische Thorsat.
De orientatie van een schotel is uiteraard afhankelijk van de zenders die u wilt ontvangen, maar de schotel zal altijd min of meer richting het zuiden opgesteld worden. Tevens moet bij het opstellen van een schotel rekening worden gehouden met een vrij "uitzicht" op het satelliet. Dit levert meestal geen problemen op, maar als u bijvoorbeeld op de begane grond in een steegje woont, heeft  wellicht een probleem.
Het is niet zo dat  om signalen van meerdere satellieten te ontvangen uw hele huis moet volhangen met schotels. Het is mogelijk om een motor te bevestigen aan uw schotel, zodat  de schotel automatisch kunt laten draaien naar de gewenste positie. Met een dergelijke opstelling kunt u letterlijk honderden kanalen ontvangen.
Behalve de gewone, parabolische schotels bestaan er ook nog platte schotels. In plaats van een signaal te reflecteren, is een platte schotel als het ware gevuld met kleine antennes. Door het signaal van al deze antennes samen te voegen, ontstaat er een gecombineerde signaal die sterk genoeg is om in heldere TV beelden om te zetten. Deze schotels zijn bijzonder geschikt voor situaties waarin een normale schotel teveel op zou vallen of te groot zou zijn, zoals op historische panden of caravans.

De  LNB
De LNB is de eigenlijke antenne van een schotelinstallatie. De door de schotel weerkaatste signaal wordt door de "feedhorn" gedeelte van de LNB opgevangen en door de LNB zelf omgezet in een lager frequentie, zodat het signaal door een kabel aan de receiver kan worden gevoerd.
Er zijn verschillende soorten LNB, zoals LNBs met een dubbele uitgang, waarmee U een schotel kunt gebruiken voor twee receivers (digitaal en analoog), en "high gain" LNBs voor de eerder genoemde platte schotels. In de regel voldoet een universele LNB voor de meeste toepassingen.
Een eenvoudige manier om twee signalen te ontvangen is door twee LNBs naast elkaar aan een schotel te monteren. Hierdoor kunt u op twee (naburige) satellieten tegelijk afstemmen, zonder veel geld uit te hoeven geven aan een motor. Dit "truukje" werkt bijvoorbeeld uitstekend om zowel Astra als Eutelsat te ontvangen op een 80cm schotel. Houd er wel rekening mee dat uw receiver twee ingangen moet hebben. Zoniet, zijn er schakelblokjes verkrijgbaar waarmee het alsnog mogelijk wordt twee signalen te ontvangen.

De  Receiver
De receiver zet een satellietsignaal in een bruikbaar televisiebeeld. Receivers worden in de regel geleverd met afstandsbediening en zijn eenvoudig te bedienen. Uw bestaande kabelsignaal wordt, precies zoals bij een videorecorder, gewoon doorgelust, zodat u ten allen tijde ook naar deze kanalen kunt kijken.
Er bestaan twee soorten receivers voor twee soorten signalen; digitaal en analoog. De modernere digitale receiver is ontwikkeld om digitaal gecomprimeerde kanalen te ontvangen. Digitale technieken leveren een scherper beeldkwaliteit op en maken het mogelijk meer kanalen op dezelfde satellieten te zetten. Het is nu nog zo dat de meeste zenders analoog te ontvangen zijn, maar wilt u naar de Nederlands commerciele en publieke zenders kijken, dan zult u moeten uitkijken naar een digitale receiver.
Overigens zijn zelfs de eenvoudigste analoge receivers voorzien van luxes als afstandsbediening, stereogeluid (via TV of versterker) en scartuitgangen.

 

 

Start ] Omhoog ] voor & nadelen ] Installatie ]

U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webbeheer@paulvanderaar.nl.
Copyright 2009 INSTALLATIEBEDRIJF PAUL VAN DER AAR
Laatst bijgewerkt: 17 februari 2009